Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین- راحله عبدالحسینی: با افزایش جمعیت تهران، کم‌کم ساخت یک ورزشگاه مجهز و مدرن ضروری بود و همین باعث شد تا پهلوی اول دستور ساخت 4 ورزشگاه مجهز در شمال، جنوب، شرق و غرب تهران را بدهد. در این گزارش ماجرای ساخت ورزشگاه امجدیه را که حالا آن را با نام ورزشگاه شهید شیرودی می‌شناسیم، می‌خوانیم.
امجدیه به عنوان بزرگترین و مجهزترین ورزشگاه پایتخت، بیرون از شهر ساخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شهری که به روی کار آمدن پهلوی اول، دروازه‌هایش خراب شده بود و آماده قد کشیدن بود. باغ امجدیه، بالاتر از محدوده خیابان انقلاب و دروازه دولت که دیگر خارج از شهر حساب می‌شد. «داریوش شهبازی» تاریخ پژوه می‌گوید: «شمال تهران قدیم و بیرون دروازه دولت، باغی بود به نام باغ نخودی. باغی بسیار بزرگ که آن هم بعدها به قطعات کوچک‌تری تقسیم شد. نظیر باغ‌های پراتیوا، مخبرالدوله، امجدالوزاره و غیره. باغ پراتیوا در ضلع شرقی باغ امجدالوزاره بود،که برای پرورش گل اختصاص داشت. خانم سیمین بهبهانی در خاطرات خود از آن یادکرده که همراه با مادرش برای خرید گل به آن باغ می‌رفتند. این محدوده خارج از شهر که پر از باغ بود ونوعی تفرجگاه مردم تهران شده‌ بود.»
 

هر ذرع 3قران خریده شد

مسئولیت پیدا کردن زمین برای ساخت ورزشگاه‌های مدرن در تهران بر عهده علی اصغر حکمت، وزیر معارف پهلوی اول بود. علی اصغرحکمت، وزیر معارف، فرهنگی کشور و بهداری دوران پهلوی اول و دوم، درباره چگونگی ساخت ورزشگاه امجدیه این‌طور نوشته: «اقدام دیگری که از طرف وزارت معارف در پیروی اوامر شاهنشاه [رضاشاه] به عمل آمد، تاسیس کلوب‌های ورزشی و مخصوصا بازی‌های پهلوانی مانند فوتبال و غیره بود.

برای این کار در شهر پایتخت، چهار زمین وسیع درچهار نقطه شهر: شمال (اراضی باغ امجدیه)، شرق (اکبرآباد دولاب)، غرب (اراضی پشت باغشاه)، جنوب (اراضی معروف به باغ فردوس نزدیک بیمارستان شیر و خورشید سرخ) خریداری و به نام وزارت معارف قباله شد.» اراضی امجدیه، در ابتدا متعلق به امجد الوزاره قزوینی بود. او در قزوین اقامت داشت و کمتر به این باغ سرکشی می‌کرد. از این رو، زمین‌ها به مرحوم مهدی قلی مخبرالسلطنه هدایت فروخته شد. شهبازی می‌گوید: «علی اصغر حکمت در شمال دروازه دولت، اراضی باغ را خریداری می‌کند به قیمت هر ذرعی 3 قران. قران هم کمی بیشتر از ریال امروزی بوده. با توجه به نقشه‌ای که مسیو سیرو مهندس فرانسوی، تهیه می‌کند این ورزشگاه ساخته می‌شود.

در سال 1317 ورزشگاه آیین گشایش برگزار می شود ولی کامل نشده و در سال 1318 به طور کامل افتتاح می‌شود. در مورد وجه تسمیه هم باید این نکته را در نظر داشته باشیم که چون به باغ امجد الوزاره شهرت داشت، پس از ساختن ورزشگاه به نام امجدیه شناخته شد. رسم نامگذاری آن  روزگار مثل نامگذاری فرمانیه، کامرانیه و ... این طور نشان می‌دهد که نامگذاری بر چه سبک و سیاقی بوده.»

باجناق ملک‌الشعرای بهار

شهبازی درباره امجدالوزاره می‌گوید: «سید عبدالله شیخ الاسلامی، ملقب به امجد الوزاره از طائفه سرشناس شیخ‌الاسلامی بود. لقب امجدالوزاره را احمدشاه به او می‌دهد. باجناق ملک الشعرای بهار بود. بهار قصیده ای در ارتباط با درگذشت او سرود. چهرزاد بهار، آخرین دختر ملک الشعری بهار هم در خاطرات خود آورده: «مادرم از امجدالوزاره، شوهر خاله‌ام، به نیکی یاد می‌کرد. خانه ما هم در نزدیکی باغ امجدالوزاره بود.»
 

1968، میزبانی از جام ملت‌های آسیا

در نخستین ورزشگاه مدرن ایران، سالن‌هایی برای ورزش‌های مختلف از جمله بوکس، کشتی، تیراندازی وجود داشت. زمین چمن، پیست دو میدانی و چندین استخر هم درنظر گرفته شده‌بود. شهبازی از رخدادهای مهمی که در این ورزشگاه به وقوع پیوسته می‌گوید: «سال 1339 ملکه الیزابت دوم از انگلستان به ایران آمد و در این ورزشگاه طی مراسمی از او استقبال و برنامه‌های ورزشی اجرا کردند. مسابقات فوتبال به ویژه شهرآورد دو تیم تاج و شاهین و نیز مسابقات باشگاهی تیم‌های پاس، تهران جوان، دارایی و ... پای بسیاری از ورزش دوستان را به این ورزشگاه باز کرد. نخستین شهرآورد تهران 16 فروردین 1347 برگزار شد که دو تیم در ورزشگاه امجدیه به تساوی بدون گل رسیدند. سال 1968 میزبانی از جام ملت‌های آسیا در این ورزشگاه برگزار شد تیم ملی و نخستین قهرمانی را از آن خود کرد. جشن تاجگذاری پهلوی دوم در سال 1346 در این ورزشگاه برگزار شد.» با ساخت ورزشگاه آزادی در اوایل دهه 50 رویدادهای مهم و بزرگ ورزشی در مجموعه آزادی برگزار می‌شد. اما امجدیه همچنان یادآور خاطرات خوش ورزشی برای تهرانی‌ها بوده و هست. ورزشگاهی که بزرگان و نام‌آوران ورزش ایران در آن روزگار گذراندند. در سال 1360 این ورزشگاه به نام ورزشگاه شهید علی اکبر شیرودی تغییر پیدا کرد.

فوتبال با همه فراز و نشیب‌ها

زنده یاد دکتر «حمیدرضا صدر» مفسر فوتبال، در کتاب «روزی روزگاری فوتبال...» می‌نویسد: «این جا امجدیه بود. استادیوم کوچک ما. خرامیده وسط شهر، محصور بین چهار خیابان. با سکوهای نزدیک به زمین که صدای توپ، فریاد بازیکنان، نق‌های مربی‌ها، و سوت داورها را می‌شنیدیم. پس زمینه ساختمان‌های مسکونی که گاه و بیگاه صاحبخانه و میهمانانش در قاب پنجره می‌نشستند یا روی بام‌ها می‌ایستادند، احساس خانگی بودن القا می‌کرد. ما به یک خانواده تعلق داشتیم. و فوتبال با همه فراز و نشیب‌ها، و زیبایی و زشتی‌هایش بین اهالی خانواده پیوند ایجاد می‌کرد.»

کد خبر 672193 برچسب‌ها هویت شهری همشهری محله منطقه ۷ فوتبال ورزش

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هویت شهری همشهری محله منطقه ۷ فوتبال ورزش ساخت ورزشگاه پهلوی اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۸۴۲۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقص توپ در شالیزار‌/ گزارش خبرنگار تسنیم را ببینید + فیلم

جوانان شرق مازندران با برگزاری فوتشال آغاز فصل نشاکاری با طعم برنج را جشن گرفتند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گلوگاه، اینجا فصل نشا با چاشنی فوتشال رقم خورد، تلفیق نشا و نشاط در شالیزارهای مازندران و جوانان  روستا در شالیزار پا به توپ شدند. برای آغاز یک فصل زراعی خوب و پررزق و روزی.

مسابقه فوتبال در شالیزار یک رقابت جذاب و دیدنی است که با شور و هیجان بالا در اردیبهشت زیبا و همزمان با آغاز فصل کشت برنج در برخی از روستاهای استان مازندران برگزار می‌شود .

فوتشال، یک فوتبال متفاوت که کمتر مسئولی به این پدیده جذاب اهمیت داده است و این بازی محلی و هیجان انگیز با هدف ایجاد نشاط و شادی در فصل نشا (کاشت بذر برنج) در شالیزار یا همان زمین زراعی میان گل و لای برگزار می‌شود.

این رقابت دوستانه بهانه‌ای برای دور هم جمع شدن مردم روستاها در مازندران است تا در فضایی شاد و هیجان انگیز فصل پر خیر و برکت زراعی را شروع کنند.

نخستین دوره مسابقات فوتشال در روستای ریحان آباد شهرستان گلوگاه با حضور دو تیم 9 نفره از جوانان و پیشکسوتان کشاورز برگزار شد و بازیکنان فارغ از نتیجه، با شور و شوق برای بردن و هدایت توپ در داخل زمین تلاش می‌کردند و در فضایی دوستانه و وفاق و یکدلی با لذت بازی کردند.

مردم روستا از پیر و جوان تا نوجوانان و کودکان علاقمند با هیجان بالا برای تماشای این بازی آمده بودند، یک گزارشگر محلی هم با هیجان بالا مسابقه را گزارش می‌کرد و قوانین این ورزش پر افت و خیز نیز از نگاه داور جذابیت خاص خودش را داشت و اهالی  هم با تمام اشتیاق و هیجان بازیکنان تیم ها رو تشویق می‌کردند.
نوجوان 14 ساله در گفتگو با تسنیم با بیان اینکه این فوتبال برای خردسالان هم می‌تواند برگزار شود گفت: این نوع مسابقات باعث نشاط و شادابی شده است.

جوان روستایی دیگری به همزمانی کشت و کار شالی در حاشیه برپایی مسابقات فوتبال اشاره کرد و گفت: با فوتبال سرزندگی و طراوت برای مردم روستا دنبال شده است.

شورای اسلامی ، دهیاری و شورای ورزشی روستاهای مازندران با همفکری و هم اندیشی برای اینکه شادی و نشاطی در فصل نشا برای کشاورزان روستا ایجاد شود اقدام به برگزاری یک دوره مسابقه فوتبال در شالیزار در زمین یکی از کشاورزان پایه‌ریزی کردند تا مسابقه فوتشال سُنت محلی ماندگار بماند.

هادی فرجی از اعضای شورای اسلامی روستای ریحان آباد با اشاره به اینکه ایجاد و نهادینه شدن شور و شعف و شادی در بین مردم از اهداف برگزاری این بازی بوده است اظهار کرد: با آغاز فصل کشت برنج جوانان روستا هم در کنار کشاورزان وارد زمین شالی می‌شوند تا اینگونه سنت ها  حفظ شود.

نماینده مردم روستا در شورای اسلامی با بیان اینکه این بازی محلی در زمین شالی یکی از کشاورزان برگزار شد؛ افزود : در این رقابت جذاب که همه سر تا پای‌شان گلی و خیس شد در هر تیم 7 بازیکن به میدان بازی رفتند و مردم نیز استقبال خوبی از این بازی داشتند و فضای رقابتی جالبی به وجود آمد .

فرشید سِگار به سراغ این مسابقه فوتشال در روستای ریحان آباد رفته و تصاویری به‌یادماندنی از این رقابت‌ها ثبت کرده است .

گزارش خبری تسنیم را ببینید:

.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رقص توپ در شالیزار‌/ گزارش خبرنگار تسنیم را ببینید + فیلم
  • جابه‌‌جایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو
  • جابجایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو 
  • جابه‌ه‌جایی بیش از ۴۰ هزار تماشاگر مسابقه فوتبال با مترو
  • آغاز نخستین بازرسی و نظارت خانه‌های محیط زیست کشور از گیلان
  • سکوهای ورزشگاه آزادی با هواداران پرسپولیس قرمز شد +فیلم
  • تهران میزبان مسابقات دارت قهرمانی کارگران کشور
  • برگزاری تورنمنت برای استعدادیابی در فوتبال پایه
  • محل خانه‌های یک میلیاردی تهران لو رفت!
  • آغاز عصر جدید مورایس در فوتبال ایران